Hogyan kezelhető az extrém száraz bőr?

A legtöbb ember azt hiszi, hogy tudja, mi az irritált bőr, de az utóbbi időben azt vettem észre, hogy ez egyáltalán nem így van.

Jure Čuk, a Chicatella alapítója írta

Merüljünk el a témában, és derítsük ki, mi az atópiás bőr, hogyan gyógyítható, és fedezzük fel, mi működik és mi nem ezen állapot elleni küzdelemben.

A leggyakoribb forgatókönyv, amelyet látok a munkahelyemen a következő:

Valakinek a bőre kipirosodik, viszket, begyullad, illetve fájdalmat érez, ha megérintik a bőrét.

Elmegy az orvoshoz, aki ekcémát diagnosztizál nála, és azonnal helyi kortikoszteroidokat és immunmodulánsokat ír fel.

A bőr meggyógyul, de végül a szárazság visszatér, és hevesebb, mint volt.

Rövidesen elkezdenek hívogatni ezek a személyek, mivel kétségbeesetten szükségük van a segítségemre.

Először is tisztázzuk a zűrzavart, és határozzuk meg, mi az az atópiás bőr, mivel sok orvos számos megmagyarázhatatlan bőrbetegségre használja ezt a kifejezést.

Sajnos a gyógyszergyárak gyakran kihasználják ezt a profitszerzés érdekében, ami több kárt okoz, mint hasznot.

És ezt nem azért mondom, hogy lejárassam a kollégáimat, hanem azért, hogy hangsúlyozzam, a dolgok gyakran összetettebbek annál, hogy egyszerűen felírjuk egyik vagy másik cég gyógyszereit.

Mi az atópiás bőr?

Az atópiás bőr lényegét tekintve egy egyszerű és logikus bőrbetegség, amelyben a világ lakosságának körülbelül 20%-a szenved.

Mi történik? Egy bizonyos idő elteltével vagy az ember élete során a bőrfelszín (az epidermisz) kiszárad, és így a bőr nem képes megvédeni magát.

Ez aztán gyulladáshoz vezet hámló bőr formájában, és alkalmanként hólyagok is felbukkannak.
Közelkép az irritált bőrről…

Ezt az állapotot okozhatja tojás- vagy tejallergia, de lehet stresszre adott neurológiai reakció is.
Fontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk az orvosunktól, vagy fontoljuk meg az alternatív gyógymódokat, amelyek különösen népszerűek.

De térjünk vissza az atópiás bőrre… Ahogy már említettem, ez általában egy bizonyos időn át tartó állapot, amely során a bőr epidermisze kiszárad, és így a bőr elkezdi elveszíteni a nedvességtartalmát. Gyermekeket, tinédzsereket és felnőtteket egyaránt érinthet.

Mitikus gyógyító módszerek

Az évek során számos elmélet alakult ki az irritált bőr gyógyításáról – némelyik igaz, a legtöbb nem.

„Gyógyító” szappanok száraz bőrre

Évről évre nő azoknak a száma, akik azt hiszik, hogy egy bizonyos szappan megszabadíthat a száraz bőrtől.

Ez valóban aggasztó, mivel a szappanok használata gyakran a bőr nagyobb fokú kiszáradásával jár, ami következésképpen hajlamosabbá teszi azt az atópiás bőr kialakulására.

Honnan veszik egyáltalán az emberek ezt az ötletet?

Persze, egyes szappanok enyhébbek, és a bőröd állapota átmenetileg javulhat, de ezek sem gyógyítják az irritált bőrt.

Itt a probléma…

Szinte naponta hívnak fel anyukák, akik azt mondják, hogy naponta kétszer szenes szappannal mossák meg a gyereküket, aztán megdöbbennek, hogy a kezdeti pozitív jelek után a dolgok rosszabbra fordulnak.

Étrend bőrszárazság ellen

Foglalkoznunk kell a „tudományos” cikkek lavinájával is, amelyek főként bizonyos étrendek hatékonyságáról próbálják meggyőzni az embereket, miközben a saját terméküket is eladják porított formában.

Talán egy-két varázslatos pirulától eltűnik a bőrszárazság!

Persze, sok megoldás tudományos alapokon nyugszik, és valóban működik, de az is igaz, hogy egyetlen avokádó ugyanazokat az eredményeket éri el, mint száz étrend-kiegészítő kollagénkapszula.

A táplálékkiegészítők piaca rosszul szabályozott, így sosem lehetsz 100%-ig biztos abban, hogy egy adott termék nem ártalmas az egészségedre.

Ráadásul ezek a cégek olyan országokban vannak bejegyezve, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy szabadabban fogalmazzák meg a marketingszövegeiket, ami tovább rontja a helyzetet.

A kérdés tehát továbbra is fennáll…

Természetes úton akarunk megszabadulni az irritációtól, vagy ismeretlen eredetű kapszulák lenyelésével?

Az viszont igaz, hogy a megfelelő étrend betartása előnyös lehet, különösen, ha sikerül „meggyőznünk” a sejtjeinket, hogy kevesebbet „égessenek”.

De ez már egy teljesen más téma, amit a következő cikkben fogunk megvizsgálni.

Az atópiás bőr gyógymódjai

Nagyon frusztrál, amikor olyan emberek hívnak segítségért, akik már több éve kortikoszteroidokat használnak… A bőrük annyira rendkívül elvékonyodott ettől a hosszú távú használattól, hogy gyakorlatilag átlátszó!

Természetesen az olyan kúrák, mint a kortikoszteroidok nagyszerű megoldást jelentenek, de csak akkor, ha rövidebb ideig alkalmazzák!

A fő cél az kell legyen, hogy megtaláljuk és megelőzzük az okot, nem pedig az, hogy immunissá tegyük a bőrünket egy gyógyító szerrel szemben, amely valószínűleg a jövőben segít majd, ha az állapotunk rosszabbodik.

A józan ész mint gyógymód

Ha a bőröd nem tudja megvédeni magát, neked kell segítened rajta.

A bőr nem képes megvédeni magát, ha az epidermisz kiszárad.

Gondolj rá úgy, mint egy házra!

Ha a ház falain lyukak vannak, nem tudja megvédeni a benne lévőket a széltől, a téli hidegtől és a nyári forróságtól.

Ugyanez a logika érvényes a bőrre is… Ki kell javítanunk ezeket a lyukakat.

Ennek a legjobb módja a hidrolipidréteg felvitele, amely védi a bőrt és biztosítja a bőr nedvességtartalmát.

Ezért szeretnek az emberek a bio olívaolajat használni. Okkluzív (elzáró) szerepet tölt be a bőr esetében, ami azt jelenti, hogy csapdába ejti a nedvességet a bőrben, és megakadályozza, hogy az elszökjön, miközben hagyja a bőrt lélegezni.

De van egy jobb megoldás, amelyet már emberek ezrei használnak: a Chicatella!

Lehet, hogy azt hiszed, elfogult vagyok, mivel ennek a cégnek dolgozom, de őszintén ajánlom a Chicatellát száraz és irritált bőrre.

A Chicatella a legjobb természetes összetevőkből készült megoldás bőrirritációra, amelyet valaha próbáltam, és a rengeteg ügyféltörténet még inkább meggyőzött arról, hogy teljes szívvel álljak e termék mögött.

Köszönöm a pozitív energiát, és minden jót a következő alkalomig!

Jure

Oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal!